Het Impregneren van Baksteen: Bescherming en Duurzaamheid

Baksteen is een van de oudste en meest gebruikte bouwmaterialen ter wereld. Het is duurzaam, veelzijdig en heeft een natuurlijke esthetische aantrekkingskracht. Baksteen wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, muren en bestrating, zowel binnen als buiten. Om de levensduur en de uitstraling van baksteen te behouden, kan impregneren een waardevolle stap zijn. In dit artikel bespreken we wat baksteen impregneren is, waarom het belangrijk is en hoe het proces werkt.

Wat is het impregneren van baksteen?

Baksteen impregnerenBaksteen impregneren is een beschermende behandeling die wordt toegepast op baksteenoppervlakken om ze te beschermen tegen schade door vocht, vuil en andere verontreinigingen. Het impregneerproces omvat het aanbrengen van een speciale chemische oplossing op de baksteen, die in de pori√ęn van de baksteen wordt opgenomen. Deze oplossing cre√ęert een waterafstotende barri√®re en voorkomt dat vocht en verontreinigingen in de baksteen doordringen.

Waarom wil je baksteen impregneren?

Het impregneren van baksteen biedt tal van voordelen, waaronder:

 1. Bescherming tegen vocht: Bakstenen zijn van nature poreus en kunnen water opnemen. Impregneren voorkomt dat vocht in de baksteen dringt, waardoor schade door bevriezing en ontdooiing wordt verminderd.

 2. Vermindering van schimmel- en alggroei: De waterafstotende barri√®re die door impregneren wordt gecre√ęerd, voorkomt dat schimmel, algen en mos zich kunnen ontwikkelen op het baksteenoppervlak.

 3. Verlengde levensduur: Door het voorkomen van vochtschade en schimmelgroei wordt de levensduur van het baksteen verlengd, wat de noodzaak voor reparaties of vervanging vermindert.

 4. Behoud van esthetiek: Impregneren behoudt de natuurlijke uitstraling van baksteen, aangezien het oppervlak niet wordt bedekt met een film of laag die de kleur of textuur verandert.

 5. Eenvoudiger onderhoud: Het schoonmaken en onderhouden van ge√Įmpregneerde baksteen is veel eenvoudiger, omdat vuil en vlekken minder kans hebben om in de pori√ęn van de baksteen te dringen.

 6. Besparing op energiekosten: Ge√Įmpregneerde baksteen heeft een verbeterde isolatie en kan helpen de energie-effici√ęntie van gebouwen te verbeteren.

Hoe moet je baksteen impregneren?

Het impregneerproces omvat verschillende stappen:

Voor je deze stappen volgt houd ook rekening met de volgende praktische informatie. Niet mengen met andere producten en niet verdunnen. Lage temperaturen vertragen de werkzaamheid, pas daar de inwerktijd op aan. Test het product altijd eerst op een kleine onopvallende plaats om de werking te testen.

 1. Reinig de ondergrond vooraf met onze NC Steenreiniger. Deze reiniger zorgt voor een diepe reinig, waar 'gewone' reinigers veelal alleen de oppervlakte doen. Bij het aanbrengen van nano coating is reiniging cruciaal. Stap 1 kan daarom ook niet worden overgeslagen voor het beste resultaat.
 2. Dek vervolgens niet te behandelen oppervlakken zoals glas, kozijnen, bestrating en planten af met folie.
 3. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig droog en gereinigd is.
 4. Belangrijk: NC Nano coating voor Steen, Beton & Tegel schudden of roeren voor gebruik. Giet vervolgens in een (verf)bakje.
 5. Breng NC Nano coating voor Steen, Beton & Tegel onverdund aan met behulp van een lagedrukspuit (trigger meegeleverd), roller of blokkwast. Werk zorgvuldig van onder naar boven en breng eventueel nat-in-nat een tweede laag aan tot de ondergrond volledig verzadigd is met de nano coating.
 6. Verwijder gemorste coating zo snel mogelijk met een vochtige doek. Het behandelde oppervlak is binnen 20 minuten stofdroog, na ca. 1 tot 1,5 uur uitgedroogd en na 8 uur volledig uitgehard.

Het impregneerproces is over het algemeen eenvoudig en kan worden uitgevoerd door professionals of ervaren doe-het-zelvers. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant van het impregneermiddel te volgen en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het zorgen voor goede ventilatie tijdens het proces.

Over Nanocoating.nl

Nanocoating.nl logo

Onze specialisten hebben de beste nano coating voor iedere oppervlakte ontwikkeld zodat jij minder hoeft schoon te maken. Onze producten bevatten geen PFAS en worden in Nederland geproduceerd. Daarnaast behoudt onze nano coating oppervlakken zoals hout, beton, glas en textiel. Meer weten over nano coatings? Bekijk dan ook eens deze leestip: Teakhout behandelen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.