Impregneren van de schoorsteen: Bescherming van je schoorsteen

De schoorsteen is een essentieel onderdeel van elk huis met een open haard. Het speelt een cruciale rol in het afvoeren van rook en schadelijke gassen uit uw huis. Om ervoor te zorgen dat uw schoorsteen goed functioneert en veilig blijft, is het impregneren van de schoorsteen een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces. In dit artikel bespreken we wat schoorsteenimpregneren inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je dit moet doen.

Wat is het impregneren van de schoorsteen?

Schoorsteen impregnerenSchoorsteen impregneren is een beschermende behandeling die wordt toegepast op de buitenkant van de schoorsteen om deze te beschermen tegen vocht, vorstschade en andere weersinvloeden. Het impregneringsproces omvat het aanbrengen van een waterafstotend middel op het metselwerk van de schoorsteen. Dit middel dringt in de pori√ęn van het metselwerk en cre√ęert een waterdichte barri√®re, waardoor vocht niet kan binnendringen.

Waarom wil je de schoorsteen impregneren?

Het impregneren van de schoorsteen biedt diverse voordelen, waaronder:

 1. Bescherming tegen vocht: Het metselwerk van de schoorsteen kan poreus zijn en water absorberen, vooral bij regen en smeltende sneeuw. Impregneren voorkomt dat vocht in het metselwerk dringt en schade veroorzaakt.

 2. Vorstbescherming: Bij koude temperaturen kan vocht in het metselwerk bevriezen en uitzetten, wat leidt tot scheuren en schade. Impregneren beschermt tegen vorstschade.

 3. Verlengde levensduur: Door het voorkomen van vochtschade en vorstschade kan impregneren de levensduur van de schoorsteen verlengen, waardoor de noodzaak voor reparaties wordt verminderd.

 4. Energie-effici√ęntie: Een goed ge√Įmpregneerde schoorsteen kan helpen voorkomen dat vocht binnendringt en isolatie vermindert, wat resulteert in een energiezuiniger huis.

 5. Esthetiek: Impregneren behoudt de uitstraling van het metselwerk en voorkomt vlekken en vervuiling door vocht.

Hoe impregneer je de schoorsteen?

Het impregneren van de schoorsteen is een proces dat zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de beste resultaten te behalen. Hier is een algemene handleiding voor het impregneren van de schoorsteen:

Voor je deze stappen volgt houd ook rekening met de volgende praktische informatie. Niet mengen met andere producten en niet verdunnen. Lage temperaturen vertragen de werkzaamheid, pas daar de inwerktijd op aan. Test het product altijd eerst op een kleine onopvallende plaats om de werking te testen.

 1. Reinig de ondergrond vooraf met onze NC Steenreiniger. Deze reiniger zorgt voor een diepe reinig, waar 'gewone' reinigers veelal alleen de oppervlakte doen. Bij het aanbrengen van nano coating is reiniging cruciaal. Stap 1 kan daarom ook niet worden overgeslagen voor het beste resultaat.
 2. Dek vervolgens niet te behandelen oppervlakken zoals glas, kozijnen, bestrating en planten af met folie.
 3. Zorg ervoor dat de ondergrond volledig droog en gereinigd is.
 4. Belangrijk: NC Nano coating voor Steen, Beton & Tegel schudden of roeren voor gebruik. Giet vervolgens in een (verf)bakje.
 5. Breng NC Nano coating voor Steen, Beton & Tegel onverdund aan met behulp van een lagedrukspuit (trigger meegeleverd), roller of blokkwast. Werk zorgvuldig van onder naar boven en breng eventueel nat-in-nat een tweede laag aan tot de ondergrond volledig verzadigd is met de nano coating.
 6. Verwijder gemorste coating zo snel mogelijk met een vochtige doek. Het behandelde oppervlak is binnen 20 minuten stofdroog, na ca. 1 tot 1,5 uur uitgedroogd en na 8 uur volledig uitgehard.

Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het impregneren, zoals het dragen van beschermende kleding en het zorgen voor goede ventilatie.

Over Nanocoating.nl

Nanocoating.nl logo

Onze specialisten hebben de beste nano coating voor iedere oppervlakte ontwikkeld zodat jij minder hoeft schoon te maken. Onze producten bevatten geen PFAS en worden in Nederland geproduceerd. Daarnaast behoudt onze nano coating oppervlakken zoals hout, beton, glas en textiel. Meer weten over nano coatings? Bekijk dan ook eens deze leestip: Teakhout behandelen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.