Schoonmaken en reinigen van natuursteen: Tips voor duurzaamheid en schoonheid

Natuursteen, zoals marmer, graniet, leisteen en travertijn, voegt een tijdloze en elegante uitstraling toe aan zowel binnen- als buitenruimtes. Het onderhouden van natuursteen is echter essentieel om de schoonheid en duurzaamheid ervan te behouden. In dit artikel bespreken we het belang van het schoonmaken en reinigen van natuursteen, evenals de juiste methoden en producten om deze prachtige materialen te onderhouden.

Waarom natuursteen schoonmaken en onderhouden?

Natuursteen heeft de eigenschap om door de jaren heen zijn glans en kleur te behouden. Het is echter niet immuun voor slijtage en aantasting. Door blootstelling aan vuil, stof, vloeistoffen en andere elementen kan natuursteen vuil en beschadigd raken. Daarom is regelmatig schoonmaken en onderhoud van natuursteen van cruciaal belang om de volgende redenen:

 1. Behoud van esthetiek: Het schoonmaken en onderhouden van natuursteen zorgt ervoor dat de oorspronkelijke kleur en glans behouden blijven, waardoor de ruimte er aantrekkelijk uitziet.

 2. Verlengde levensduur: Door slijtage, krassen en beschadigingen te voorkomen, verleng je de levensduur van je natuurstenen oppervlakken.

 3. Weerstand tegen vlekken: Veel natuursteen is van nature poreus en kan vlekken opnemen als er niet op tijd wordt gereinigd en beschermd.

 4. Hygiëne: Een goed schoongemaakte natuursteen is hygiënisch en veilig, vooral in keukens en badkamers.

Schoonmaken van natuursteen: Stap voor Stap

Schoonmaken en reinigen van natuursteenHet schoonmaken van natuursteen vereist zorgvuldigheid en aandacht voor detail. Hier is een stapsgewijze handleiding:

 1. Verwijder vuil en stof: Begin met het verwijderen van vuil en stof van het oppervlak. Dit kan eenvoudig worden gedaan met een zachte bezem of een stofzuiger met een borstelmondstuk.

 2. Gebruik de juiste reiniger: Kies een mild reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor natuursteen. Vermijd zure of schurende reinigingsmiddelen, omdat deze de steen kunnen beschadigen.

 3. Maak een sopje: Meng het reinigingsmiddel met warm water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik nooit heet water, omdat dit het oppervlak kan beschadigen.

 4. Reinigen: Dompel een zachte doek of spons in het sopje en reinig het oppervlak van de natuursteen. Werk in cirkelvormige bewegingen en zorg ervoor dat je alle hoeken en randen bereikt.

 5. Grondig spoelen: Spoel de natuursteen grondig af met schoon water om eventuele zeepresten te verwijderen. Zorg ervoor dat er geen water op het oppervlak achterblijft.

 6. Droog met een zachte doek: Droog het oppervlak met een schone, zachte doek om strepen en watervlekken te voorkomen.

Specifieke zorg voor verschillende soorten natuursteen

Elk type natuursteen heeft specifieke behoeften als het gaat om reiniging en onderhoud. Hier zijn enkele richtlijnen voor de zorg voor veelvoorkomende soorten natuursteen:

 • Marmer: Marmer is gevoelig voor zuren, dus vermijd zure reinigingsmiddelen. Reinig het met een mild reinigingsmiddel en gebruik marmerpolijstmiddel om de glans te behouden.

 • Graniet: Graniet is zeer duurzaam, maar het moet nog steeds regelmatig worden afgedicht om vlekken te voorkomen. Gebruik een pH-neutraal reinigingsmiddel.

 • Leisteen: Leisteen is vaak poreus en vereist afdichting. Reinig het met een pH-neutraal reinigingsmiddel.

 • Travertijn: Travertijn is gevoelig voor zuren en kalkafzetting, dus gebruik geen zure reinigingsmiddelen. Veeg vloeistoffen onmiddellijk op om vlekken te voorkomen.

Over Nanocoating.nl

Nanocoating.nl logo

Onze specialisten hebben de beste nano coating voor iedere oppervlakte ontwikkeld zodat jij minder hoeft schoon te maken. Onze producten bevatten geen PFAS en worden in Nederland geproduceerd. Daarnaast behoudt onze nano coating oppervlakken zoals hout, beton, glas en textiel. Meer weten over nano coatings? Bekijk dan ook eens deze leestip: Teakhout behandelen

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.